“Fără o educaţie sănătoasă nu se va ajunge curând la solidaritatea socială bazată pe valori” – Nora Damian, blogul Grădina de Hârtie

Elvira Popeţi: Din ce cauză şi când  aţi inceput să scrieti pe  teme politice?

Nora Damian: Am început să scriu în 2007,  pe blog, şi începând din 2008 în presă, indignată fiind de prima tentativa de a suspendare-demitere a preşedintelui Băsescu.

Elvira Popeţi: Ce aţi dori  sa-i spuneţi unui  tânăr care refuza subiecte politice?

Nora Damian: Excluderea politicului din preocupările de informare ale oricărui cetăţean, dar mai ales la un tânăr, înseamnă dezinteres faţă de propriul destin dar şi al grupului familial şi social în care se consideră parte. Altfel spus, e aici vorba de un simptom de deresponsabilizare civică. Informare înseamnă selecţie, atitudine şi condiţionează o participare responsabilă la viaţa societăţii.

Elvira Popeţi: Ce înseamnă pentru dvs “liberal conservatorism”?

Nora Damian: Îl înţeleg ca pe o formă politică în care liberalismul moderat integrează şi protejează valorile fundamentale universale ca şi pe cele specifice derivate din istoria, cultura şi tradiţiile ţării noastre Din alt unghi, îl pot numi europenism şi naţionalism temperat.

Elvira Popeţi: Care este după părerea dvs, cea mai mare calitate a unui om politic?

Nora Damian: Vizionarismul responsabil.

Elvira Popeţi: Ce va deranjează cel mai mult in politică , asa cum se face  astăzi in România?

Nora Damian: Lipsa de caracter a politicienilor

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat important?

Nora Damian: Educaţia. Fără o educaţie sănătoasă nu se va ajunge curând la solidaritatea socială bazată pe valori.

Elvira Popeţi: Ce vi se pare cu adevărat penibil?

Nora Damian: Manipularea practicată de forţele media care, pentru a-şi păstra dominaţia politico-economică obţinută prin fraudă, ţin în mreje,mental şi atitudinal, o bună parte a electoratului. Electorat captiv căruia i se adaogă bineînţeles, cei care au picat în reţelele corupţiei, sancţionabili juridic.

Elvira Popeţi: Ce vă enerveaza cel mai mult in viaţa de zi cu zi? Dar in politică?

Nora Damian: Lipsa de stimă de sine a multor concetăţeni vizibilă  în mai toate manifestările din viaţa de zi cu zi. Un aspect de care profită arivismul generat de lăcomie al demnitarilor de la toate nivelele.

Elvira Popeţi: Ce aţi face altfel şi cum daca aţi incerca să schimbati ceva in viaţa politică?

Nora Damian: Depolitizarea prin lege a tuturor instituţiilor. Lege clară  privind sponsorizarea partidelor. Constituţie revizuită privind, în primul rând, separarea puterilor în stat cu includerea prevederii de dizolvare a parlamentului şi de sancţionare, inclusiv financiară, în cazul unor acţiuni politice abuzive. Reducerea imunităţii politicienilor strict la declaraţiile politice. Selecţia dură a candidaţilor la nivelul partidelor. (Criterii clare, acceptate şi perfectate periodic. Cam ce vrea să facă acum Monica Macovei).

Elvira Popeţi: Ce aţi schimba in modul de comunicare?

Nora Damian:Fă ce spui şi spune ce faci” ca deprindere la nivel de putere politică. Un CNA independent de factorul politic. O lege a audiovizualului care să includă norme etice. O comunicare “educativă” cu comunicatori profesionişti. Denunţarea şi  sancţionarea unor acţiuni  de manipulare cu efecte nocive dovedite la nivel de grupuri sau chiar de societate.

Elvira Popeţi: Ce sanse credeti ca are Forta Civică la alegerile din 9 decembrie?

Nora Damian: Relativ mici acum. Dar mai sunt şase săptămâni în care trebuie să se facă cunoscută. Depinde mult şi de felul în care se va prezenta în campania electorală care urmează.

Elvira Popeţi: Considerati că Timisoara poate fi un inceput pentru o altfel de politică in România?

Nora Damian: Da. O recomandă o mulţime de aspecte din istoria ei şi mai cu seamă rolul din decembrie ’89.

Elvira Popeţi: Ce sfaturi doriţi să daţi celor care şi-au asumat intrarea în politică într-un partid nou în acest an?

Nora Damian: Noilor candidaţi le doresc să dovedească  – faptic – că au venit ca să facă altfel de politică, să repare  – cât se poate – ce s-a dărâmat în toată perioada postdecembristă, dar să şi recupereze, să consolideze puţinul care s-a făcut bun şi durabil şi, mai ales, să pună-n practică proiecte îndrăzneţe pentru (re)construcţia sănătoasă a ţării noastre.

Interviu realizat de Elvira Popeţi
Vicepreşedinte Forţa Civică Timiş

4 comentarii pana acum.

 1. Mih spune:

  Felicitari, Ela, felicitari, Nora!

  Mi-au placut si intrebarile si raspunsurile si atmosfera de normalitate pe care o degaja si unele si altele.
  Foarte, foarte, foarte de acord cu importanta educatiei!

 2. dora spune:

  Toata stima Norei Damian si Elvirei Popeti pentru realizarea acestui dialog rarissim prin acuratetea si modernitatea ideilor vehiculate.
  Mi-as dori, pentru eficientizarea si cunoasterea lor de noii candidati o masa rotunda cu participarea distinselor doamne.

 3. dora spune:

  scuze:de catre