„Avem o filială puternică a Forţei Civice în Timişoara” – Mihai Răzvan Ungureanu, preşedinte Forţa Civică

Mihai Razvan UngureanuDaniela Raţiu: Pe scena politică aţi ajuns după un parcurs academic, diplomatic şi de şef al SIE – toate presupun rigoare, autocontrol, temeinicie, ne rezumăm la o enumerare succintă. Deşi puţini oameni politici s-ar putea lăuda cu un background ca al d-voastră,  exerciţiul politic ar presupune cel puţin calităţile enumerate. Nu le regăsim în clasa politică, din nefericire. Din această perspectivă, cum descrieţi, luăm un exemplu dintre multe la care ne-am putea referi şi anume – episodul din 27 septembrie, când premierul Ponta a părăsit şedinţa CSAT?

Mihai Răzvan Ungureanu: Imaturitate şi iresponsabilitate în acţiune. Gestul invocat se înscrie de altfel perfect în linia comportamentală de până acum, Victor Ponta neputând fi acuzat în acest sens de lipsă de consecvenţă. Reacţia sa atestă încă o dată că este inapt să ocupe funcţia de prim-ministru, dacă nu cumva că este incapabil să deţină o demnitate publică în general. Faptul că nu este în stare să-şi stăpânească puseele juvenile nici chiar atunci când sunt în joc interesul naţional şi securitatea României este extrem de grav. CSAT este un for care trebuie ferit de politizare şi cu atât mai mult de acneea politică a lui Ponta. Obstrucţionând dialogul inter-instituţional pe care se bazează funcţionarea CSAT, Ponta riscă să declanşeze încă o criză instituţională, cu efecte negative asupra securităţii ţării, a bunei funcţionări a statului şi a efortului de refacere a imaginii României.

Daniela Raţiu: Atacul la adresa instituţiilor fundamentale, lipsa strategiei economice, nivelul scăzut de trai, manipularea mentalului colectiv prin televiziunile de casă care produc doar dejecţii sunt, fără să exagerăm, atacuri la siguranţa naţională. Cine plăteşte pentru toate astea?

Mihai Răzvan Ungureanu: Noi, cetăţenii, de bună seamă. Tocmai de aceea, în calitatea noastră de cetăţeni, nu putem rămâne indiferenţi, avem datoria să spunem „ajunge!” şi să acţionăm în consecinţă. Mobilizarea masivă suscitată de Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta şi mai apoi de Forţa Civică demonstrează că nu sunt deloc puţini aceia care gândesc astfel şi care sunt dispuşi să se implice, civic şi politic, pentru îndreptarea României.

Daniela Raţiu: Cel mai înalt nivel al puterii presupune o selecţie foarte dură astfel că „acolo sus” se presupune a ajunge cele mai înalte competenţe. În schimb, pe scena politică românească vedem o adevarată menajerie, comportamente şi acţiuni politice inacceptabile.

Mihai Răzvan Ungureanu: Ca premier al cărui guvern a căzut ca urmare a dezertării morale a unor parlamentari care au pus interesele individuale şi de grup mai presus de interesul general, nu pot să vă contrazic. Însa mesajul în jurul căruia au coagulat atât Iniţiativa cât şi Forţa Civică este tocmai acela că starea actuală de lucruri nu este o fatalitate, un blestem al destinului; că politica poate fi făcută altfel; că personalul politic poate fi reînnoit cu oameni competenţi, capabili şi integri, cel puţin pe partea dreaptă a spectrului politic; şi că această reînnoire va aduce o radicală schimbare a moravurilor, a modului de a gândi şi de a acţiona politic.

Daniela Raţiu: Cât ne va costa dublul limbaj al USL, unul în ţară, şi altul pe plan extern?

Mihai Răzvan Ungureanu: Mult. Partenerii noştri internaţionali aşteaptă de la noi exact ce aşteptăm şi noi de la ei: stabilitate şi predictibilitate. Dublul limbaj, inadecvarea vorbelor la fapte dinamitează credibilitatea României şi încrederea partenerilor externi, cu efecte negative asupra cursului de schimb şi nivelului de trai, a investiţiilor şi locurilor de muncă, aşa cum s-a întâmplat de altfel în timpul crizei din vară. Guvernanţii actuali au activat prea mult în studiourile unor televiziuni prietene, unde probabil au dobândit credinţa de nezdruncinat că poţi spune orice, indiferent de realităţi, de fapte, fără a fi contrazis, readus la ordine. Au fost readuşi la ordine cu fermitate atât de către partenerii noştri externi cât şi de către cetăţenii României.

Daniela Raţiu: Evenimentele din această vară continuă în acceaşi notă de atac virulent la orice înseamnă regulă, principii de funcţionare într-un stat de drept, astfel că evenimentele acestea sunt de fapt hârtia de turnesol care ne arată regresul clasei politice, dar şi al societăţii româneşti. Deşi nu are acceaşi intensitate ca despărţirea de comunism în iarna lui 1989, probabil istoria va consemna vara aceasta ca un moment de „switch”?

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu aş merge cu analogia până acolo, deşi am recunoscut în agitaţia verii unele accente întunecate de la începutul anilor 90, şi nici nu aş blama societatea românească pentru criza de regim politic declanşată de către politicieni iresponsabili. În ultimă instanţă, instituţiile statului au rezistat şocului, iar bunurile colective care au fost atacate – statul  de drept, democraţia şi opţiunea euro-atlantică – au fost prezervate. Însă trebuie să facem tot ce este posibil ca acestă criză să nu se mai poată repeta, începând cu rescrierea Constituţiei.

Daniela Raţiu: Din perspectiva unui „prezidenţiabil” cum vă simţiţi în cursă? În termeni sportivi, cum „aleargă” ceilalţi „sportivi” politici?

Mihai Răzvan Ungureanu: Cursa aceasta este încă departe, încă nu au început înscrierile. Mă antrenez deocamdată pentru cursa cu obstacole programată pe 9 decembrie, împreună cu ceilalţi „sportivi” politici din echipa Forţa Civică, în cadrul mai larg al „clubului” ARD. Cât despre maratonul prezidenţial, pot doar să spun că singurul înscris până acum a arătat cu vârf şi îndesat că nu are aptitudinile necesare.

Daniela Raţiu: Ce înseamnă Timişoara pentru Forţa Civică? Pentru dumnevostră? Mai are relevanţă Punctul 8 de la Timişoara?

Mihai Răzvan Ungureanu: Avem o filială puternică a Forţei Civice în Timişoara, precum şi una extrem de dinamică a Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta. Nici nu e de mirare, dat fiind că ne recunoaştem pe deplin în ceea ce se numeşte „spiritul Timişoarei”. Tocmai de aceea colaborăm excelent cu Societatea Timişoara. Sunt onorat să fiu membru al acestei Societăţi, ale cărei principii şi idei le împărtăşesc. Cred că am spus totul.

                                                                         Interviu realizat de Daniela Raţiu,
Purtător de cuvânt Forţa Civică Timiş