„Forţa Civică ia amploare şi întrevăd deja readucerea Moralei în prim-planul politicii româneşti“ – Doru MĂRIEŞ, vicepreşedinte Forţa Civică

– Opinia publică românească vă cunoaşte de multă vreme ca un vehement militant pentru cauza revoluţionarilor din Decembrie 1989. Sunteţi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, iar de curând aţi făcut pasul spre politică, devenind chiar vicepreşedintele partidului Forţa Civică, o noutate pe eşichierul nostru politic. Ce v-a determinat să vă înscrieţi în atât de hulita noastră clasă politică?

– Tocmai asta m-a determinat! Faptul că avem o clasă politică hulită, în loc să ne fi putut lăuda şi noi, românii, după mai bine de două decenii de democraţie, cu o pleiadă de oameni politici la care să privim cu respectul cuvenit poziţiei şi de la care să primim contravaloarea încrederii cu care i-am învestit. Am încercat, dinspre societatea civilă, să conving politicienii că nimic nu poate începe fără un temeinic început, dar dumnealor au dat prea repede uitării paşii ce ar fi trebuit făcuţi încă de acum 23 de ani, năpustindu-se rapace la „mierea” Libertăţii, fără a mai ţine seama de rigorile Democraţiei. O perioadă am fost foarte trist. Orice demers, spre binele nostru, al tuturor, se lovea de opacitatea meschină a unor semeni care confundă acţiunea politică cu şmecheria chiverniselii personale. În sfârşit, am identificat o mişcare politică nealterată şi m-am hotărât: Ce dorim?! Să reluăm începutul de la… început, fără să omitem „facturile” neonorate, şi să ne înscriem, în sfârşit, pe făgaşul doar invocat mai mult de două decenii.

– Vă acordaţi vreo şansă în „jungla” politică românească?

– Atunci când, aflat în greva foamei, ceream dosarele MApN din Decembrie 1989, îmi acorda cineva vreo şansă?! Poate doar câţiva dintre jurnalişti. Dădea bine pe prima pagină „scheletul” unui grevist al foamei… Ei bine, ministerul militarilor şi asociaţia noastră deţine acum fiecare filă a consemnărilor Armatei din Decembrie 1989. A fost o victorie, dar insuficientă. Mai lipsesc dosarele Securităţii şi ale Miliţiei. Şi, mai ales, lipseşte finalitatea necesară cărţilor posterităţii. Adică, adevărul gol-goluţ despre ce au trăit românii la sfârşitul secolului XX atunci când, după uzurparea unei dictaturi, au ajuns să se ciomăgească între ei. Mi-am asumat, împreună cu colegii mei, acest deziderat şi de aceea am şi făcut pasul spre politică. Mai sunt necesare legi care să clarifice Istoria şi, în special, decizii politice care să ne identifice ca un popor demn şi sincer în marea familie europeană. Sunt convins că, până la urmă, vom reuşi. „Jungla”, cum o numiţi trebuie defrişată şi cum s-ar putea face altfel decât înlocuindu-i pe aceia care ne-au dezamăgit două decenii?! La început va fi anevoios, de bună seamă, dar prin susţinerea acelora, sperăm cât mai mulţi, care ne vor acorda încrederea, vom reuşi.

– Veţi părăsi Asociaţia 21 Decembrie 1989?

– Doamne fereşte! Aici este locul sufletului meu şi aşa va rămâne. În cei 23 de ani, s-a produs între noi, revoluţionarii autentici, o comuniune a idealurilor de Atunci, pe care le împărtăşim deplin şi cu eroicii luptători din Timişoara. Împreună cu cei de acolo am devenit între timp o categorie compactă de cetăţeni, conştienţi nu numai de rolul jucat la răsturnarea din 1989, ci, mai ales, de datoria pe care ne-am asumat-o faţă de memoria eroilor noştri şi faţă de compatrioţii pentru care aceştia au luptat până la sacrificiul suprem.

– Membrii asociaţiei vă vor susţine şi în politică?

– Nu aş fi făcut acest pas în alte condiţii. Colegii mei mi-au acordat mai întâi votul lor, după ce ne-am stabilit intenţiile politice. Am fost foarte impresionat de solidaritatea pe care mi-o arată. Sunt nişte oameni formidabili, de toată nădejdea!

– De ce aţi optat pentru Forţa Civică, un partid extraparlamentar, cu mult mai puţine resurse decât cele deja tradiţionalizate?

– Răspunsul stă în chiar numele partidului. Pentru că este o Forţă. Am întâlnit oameni de ispravă, de-ar fi să-l amintesc pe inimosul domn Adrian Iuraşcu, fondatorul partidului, sau pe proaspătul preşedinte al formaţiunii Mihai Răzvan Ungureanu. Nici ceilalţi nu sunt mai prejos. Împreună cu dumnealor, vom aduce în politica românească un suflu nou, adecvat momentului istoric pe care îl trăim. Dacă mai amintesc şi de recent înfiinţata Alianţă România Dreaptă, Forţa ia amploare şi întrevăd deja readucerea Moralei în prim-planul politicii româneşti.

– Veţi candida la Parlamentare, pe 9 decembrie?

– Când intri în politică îţi asumi şi răspunderea unei candidaturi. Sunt însă un om al rigorii şi al disciplinei, drept pentru care nu vă voi putea răspunde la întrebare decât în funcţie de decizia forurilor politice din care fac parte. Veţi afla la timp.

Dialog între Doru Mărieş, vicepreşedinte Forţa Civică, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 şi Andrei Văcaru, preşedintele interimar Forţa Civică Timiş

2 comentarii pana acum.

  1. […] 1989 şi Andrei Văcaru, preşedintele interimar Forţa Civică Timiş. Preluat de pe situl Forta Civica Timis Acest articol a fost publicat in categoria Interviu and tagged Interviu, Maries de […]